mediaLOOK logo
@
Bucuresti 2007-03-29

Pretul echipamentelor IT ar putea creste semnificativ

Companiile din industria IT sunt amenintate de mari pierderi, in cazul punerii in aplicare a cererii formulate de organismul de gestiune colectiva COPYRO privind plata retroactiva a remuneratiei compensatorii pentru copia privata. "Pierderile ar putea fi recuperate in 1-3 ani si ar avea repercusiuni directe asupra consumatorului final, intrucat pretul actual al echipamentelor IT ar creste cu 7- 10%", a aratat Ion Maican, Director de programe Gemini SP.

Legea drepturilor de autor 8/1996 prevedea plata a 5% din valoarea de import a "aparatelor care permit reproducerea", suma reprezentand remuneratia compensatorie pentru copia privata. Formularea, proasta si cu intentie ambigua, precum si lipsa unor norme de aplicare a facut ca pina in anul 2005 aceasta lista sa se reduca de facto doar la fotocopiatoare. Nici un producator sau importator de imprimante nu a platit sau nu i s-a cerut sa plateasca aceasta taxa pina in 2005.

Prin Hotararea arbitrala din 14 iunie 2005 se definea clar lista aparatelor pentru care se percepe remuneratia pentru copia privata. Aceasta lista cuprinde, pe langa fotocopiatoarele pentru care companiile plateau deja remuneratia, imprimantele, scannerele si multifunctionalele. Trebuie mentionat faptul ca ORDA, ignorand expertiza tehnica neutra solicitata de arbitrii, a inclus, cu de la sine putere, imprimantele pe lista aparatelor pentru care se plateste remuneratia. COPYRO a decis dupa 2005 sa ceara companiilor plata retroactiva- incepand cu 2002- a 5% din valoarea de import a aparatelor nou intrate pe lista. Companiile au fost notificate sa plateasca retroactiv remuneratia si, cum acestea au refuzat, au fost actionate in instanta.

Remuneratia compensatorie trebuie platita de importatorii si fabricantii de echipamente, insa se include in pretul de vanzare, fiind finalmente suportate de consumatori. "Aceste remuneratii nu au fost introduse in preturile de vanzare, COPYRO nesolicitand pana in 2005 plata remuneratiei compensatorii pentru astfel de echipamente, intrucat nu erau explicit precizate de lege. Aceste situatii sunt incheiate, de aceea revenirea asupra lor in temeiul unei hotarari din 2005 determina instabilitate", a declarat Presedintele Comisiei de IT din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.

"Consider ca actiunile COPYRO sunt la limita legii, incercand sa solicite plata remuneratiei compensatorii pentru copia privata pentru perioada pana la 14 iunie 2005 pentru o serie de aparate care au aparut pe lista de plata publicata in Monitorul Oficial din 14 iunie 2005. Aceasta cu atat mai mult cu cat hotararea arbitrala din 2005 s-a bazat pe un text de lege diferit- legea nr. 8 din 1996 modificata, fata de temeiul actiunilor COPYRO, care este legea nr.8 din 1996, in varianta sa initiala", a declarat avocatul Magda Popescu.

A.P.D.E.T.I.C.

A.P.D.E.T.IC. este o organizaţie profesională non-profit, independentă, cu personalitate juridică ce reuneşte cele mai importante companii producătoare şi distribuitoare de echipamente de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din România. Asociatia reprezinta peste 85% din piata de hardware din Romania.

A.P.D.E.T.I.C. are drept scop reprezentarea intereselor producătorilor şi distribuitorilor de echipamente de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în relaţia cu Guvernul şi Parlamentul, ca şi cu asociaţiile de profil din străinătate, fiind un partener de dialog autorizat şi reprezentativ. Prin interacţiunea cu aceste foruri APDETIC işi propune dezvoltarea domeniului şi a pieţei echipamentelor IT&C în România şi promovarea unor standarde profesionale ridicate în activitatea companiilor din sectorul IT&C.