mediaLOOK logo
@
Bucuresti 2007-01-22

Compania Orange, actionata in instanta pentru demolarea unei alte statii de telefonie mobila

Luni, 22 ianuarie 2007 la Tribunalul Buzau, a avut loc prima infatisare a procesului in care Barbu Dumitra şi Milicu Leu au dat in judecata Primaria Grebanu si S.C ORANGE ROMANIA S.A.

Prin aceasta actiune reclamantii au solicitat:
1. anularea autorizaţiei de construire nr.1/12.07.2005 emisă de Primăria Comunei Grebănu la cererea S.C. ORANGE Romania S.A, deoarece aceasta autorizatie a fost eliberata cu incalcarea prevederilor legale, respectiv potrivit ANEXEI 1, pct. 2.5.6 din Legea nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate este necesar acordul vecinilor exprimat în formă autentică.

Or, potrivit răspunsurilor Primăriei comunei Grebănu cu nr.2689/17 octombrie 2006 primite de subsemnaţii la cererile înregistrate sub nr. 2688/12. octombrie 2006 şi 2689/12 octombrie 2006, la dosarul de eliberare a autorizaţiei de construire nu există acordul scris al vecinilor cu privire la amplasarea construcţiei.

2. obligarea pârâţilor la demolarea staţiei de telefonie mobilă construită de S.C. ORANGE Romania S.A. în baza autorizaţiei de construire a cărei anulare se cere;

Pentru termenul din data de 22.01.2007 a fost formulata o cerere de interventie in interes propriu in acest dosar de catre Dl.Stanciu Costel, Presedinte al APC Romania si proprietar al unui imobil invecinat cu cel pe care se afla statia de telefonie mobila. Acesta, la randul sau a solicitat anularea autorizaţiei de construire nr.1/12.07.2005 emisă de Primăria Comunei Grebănu si obligarea pârâţilor la demolarea staţiei de telefonie mobilă construită de S.C. ORANGE Romania S.A. în baza autorizaţiei de construire a cărei anulare se cere. Domnul Stanciu a intreprins in cursul anului 2006 numeroase demersuri in vederea desfiinţării acestei construcţii si a solicitat la randul sau Consiliului Judeţean Buzău revocarea autorizaţiei de construire nr. 1/12.07.2005 eliberată de Primăria Comunei Greabănu în vederea amplasării staţiei de telefonie mobilă a SC ORANGE Romania S.A. şi, pe cale de consecinţă, desfiinţarea construcţiei, motivat de faptul că, la dosarul de eliberare a autorizaţiei de construire nu există acordul scris al vecinilor cu privire la amplasarea cosntrucţiei, fapt care rezultă chiar din raspunsul Primăriei Comunei Greabănu nr.2657/17.10.2006.
Prin adresa nr.9105 din 29.11.2006 Consiliul Judeţean Buzău arată că în urma verificărilor efectuate a constatat că eliberarea autorizaţiei de construire nu a respectat în totalitate prevederile Legii 50/1991, modificată şi completată şi deci actul emis este nul de drept. Consiliul Judeţean Buzău l-a îndrumat să se adreseze instanţei de judecată în vederea soluţionării cererii sale, acesta fiind motivul pentru care a solicitat interventia in acest dosar.
Totodata Dl. Stanciu Costel in calitate sa de Presedinte al APC Romania a iniţiat o campanie având ca scop conştientizarea pericolului reprezentat de radiaţiile emise de antenele de telefonie mobilă şi găsirea unor modalităţi pentru interzicerea amplasării acestora pe imobilele cu destinaţia de locuinţă, în apropierea şcolilor şi a spitalelor.
Date contact: Costel Stanciu, Presedinte APC Romania – 0723.004.407
costelstanciu@apc-romania.ro


APC Romania

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu agenţii economici şi instituţiile statului.

Prin recunoaşterea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România ca fiind de utilitate publică, decisă de Guvernul României în şedinţa din 22 septembrie 2005, se consolidează rolul asociaţiei în calitate de partener de dialog constant şi puternic din partea societăţii civile.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România se bucură de recunoaştere atât naţională, fiind membră în diverse structuri naţionale, cum ar fi „Comisia Interministerială pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor si Protectia Consumatorilor”, „Comisia pentru Securitatea Produselor” şi „Comisia pentru Clauze Abuzive”, cât şi internaţională, fiind membră a Organizaţiei Mondiale a Consumatorilor „Consumers International”, cu sediul la Londra şi a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (B.E.U.C.), Bruxellex, Belgia.