mediaLOOK logo
@
Bucuresti 2009-04-01

Sinéad O'Connor in Romania!

Bucuresti, 1 aprilie – Sinéad O'Connor canta „Nothing Compares 2 U” la Arenele Romane din Capitala, pe 11 iunie. Spectacolul este organizat de Events.

Unul dintre cele mai importante si mai controversate staruri ale anilor `90, Sinéad O'Connor a schimbat irevocabil imaginea femeii in muzica rock, depasind stereotipurile, fiind prima si in multe feluri si cea mai influenta dintre vedetele feminine care au facut ceva in aceasta directie. Impetuoasa si lipsita de tact – tunsoarea zero, atitudinea agresiva, si garderoba fara forme, o manusa aruncata culturii populare care impusese egalitatea intre notiunile de feminitate si sexualitate – Sinéad O'Connor a pornit o revolta care a deschis drumul pentru o intreaga serie de artisti, de la Liz Phair la Courtney Love si Alanis Morisette: nu un obiect sexual, ci un artist serios.

S-a nascut in Irlanda, pe 8 decembrie 1966. Copilaria ei a fost pe alocuri traumatica: parintii au divortat cand avea 8 ani. Mai tarziu, Sinéad a afirmat ca mama ei, moarta intr-un accident auto in 1985, abuza frecvent de ea. Dupa ce a fost exmatriculata de la Scoala Catolica, a fost arestata pentru furt din magazine si a fost inchisa intr-un centru de reabilitare. La varsta de 15 ani, este remarcata de Paul Byrne, tobosarul trupei irlaneze In Tua Nua, cunoscuti protejati si colaboratori ai trupei U2. Dupa ce scrie, in colaborare cu membrii trupei, single-ul "Take My Hand," Sinéad O'Connor paraseste scoala pentru a se dedica unei cariere muzicale si incepe sa cante in cafenele; studiaza ulterior canto si pianul la Dublin College of Music, si se intretine livrand telegrame.

Semneaza un contract cu Ensign Records in 1985 si se muta la Londra. In anul urmator, isi face debutul pe soundtrack-ul filmului „The Captive”, impreuna cu chitaristul U2, The Edge. Isi produce primul album, intitulat „The Lion and the Cobra”, cu trimitere la Psalmul 91, desemnat drept unul dintre cele mai reusite albume de debut ale anului 1987. Hiturile Mandinka” si „Troy” sunt indelug difuzate de posturile de muzica alternativa. Chiar de la inceputul carierei, Sinéad O'Connor este o figura controversata; in interviurile ce urmeaza lansarea LP-ului, apara actiunile IRA, ceea ce ii atrage nenumarate critici. Isi distruge multe relatii in industria muzicala dupa ce-i ataca pe cei de la U2, a caror muzica o numeste “bombastica”.

In 1990 lanseaza albumul „I Do Not Want What I Haven't Got”, inspirat de destramarea mariajului sau cu muzicianul John Reynolds. Propulsat de single-ul "Nothing Compares 2 U," preluat de la la Prince, albumul a impus-o drept un star cu drepturi depline. Albumului ii urmeaza insa din nou o perioada controversata; reintra in atentia tabloidelor datorita relatiei cu cantaretul de culoare Hugh Harris si convingerilor sale politice declamate raspicat. Pe taramuri americane, este de asemenea prost vazuta dupa ce refuza sa apara la emisiunea „Saturday Night Live” a canalului NBC si isi retrage numele din competita pentru Grammy Awards, desi primise 4 nominalizari. Lanseaza „Am I Not Your Girl?” in 1992. Cand in cele din urma apare la Saturday Night Live, Sinéad O'Connor isi incheie reprezentatia sfasiind o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea, ceea ce atrage asupra ei un val de oprobiu public nemaintalnit.

Dupa doi ani de tacere, timp in care se alatura turneului lui Peter Gabriel, in 1994 se reintoare la muzica pop cu LP-ul „Universal Mother”, bine primiti de critici. In 1997 urmeaza LP-ul „Gospel Oak”, iar la jumatatea anului 2000 lanseaza „Faith and Courage”, primul album in 6 ani. Doi ani mai tarziu urmeaza „Sean-Nós Nua”, aclamat indelung pentru reintoarcerea la traditia folk irlandeza. In 2003, apare dublul-disc „She Who Dwells...” catalogat drept „cantecul de lebada” al artistei. Urmeaza o serie de colaborari in 2005, dupa care lanseaza pe piata „Throw Down Your Arms”, o colectie de clasicuri-reggae care ajunge numarul 4 in Billboard's Top Reggae Albums chart. Se reintoare in studio anul urmator pentru „Theology”, aparut in 2007, inspirat de complexitatile situatiei globale de dupa 9/11.

Biletele se pot cumpara la pretul de 79 RON pana pe data de 17 aprilie, si ulterior la pretul de 109 RON, prin intermediul site-ului www.ticketpoint.ro, precum si la Sala Palatului si in reteaua magazinelor Diverta din Bucuresti si din tara. In ziua spectacolului, biletele vor costa 129 RON.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa luati legatura cu Andreea Andreescu, Communication Manager, 0730 030990, aa@events.ro sau Mateea Petrescu, 0730030995, mp@events.ro.


Events
Bd. Lascar Catargiu, nr 15 A
Bucuresti, sector 1
Romania


Telefon 311 50 63
Fax 311 50 65 E-mail events@events.ro
Web www.events.ro

Events