mediaLOOK logo
@
Dan C. Mihăilescu, omul care aduce muzicile cu personalitate la CITY FM (marţi, 23:00)
Bucuresti 2006-01-30

Dan C. Mihăilescu, omul care aduce muzicile cu personalitate la CITY FM (marţi, 23:00)

Îmbibat în spirit britanic şi crescut în rock în tinereţe, ajuns ulterior francofon, iubitor de romanţe, dar şi de Wagner şi Mozart, Dan C. Mihăilescu are aceeaşi plăcere de-a povesti muzica, ca şi în cazul cărţilor. În cele mai noi “Muzici cu personalitate” de la CITY FM, veţi putea descoperi savoarea de a asculta omul ce-şi trăieşte pasiunea cu rigoarea datoriei. A crescut cu “Hey, Joe” şi “Purple Haze”. Hendrix era instinctul, Clapton – simfonia. “Jimi devenea mult prea meserias, mult prea instrument şi este lăsat în urmă odată cu vârsta”.

Lista "Muzicilor cu personalitate" ale lui Dan C. Mihăilescu, prezentate în dialog cu Lucian Moga:
- Johnny Cash - A Satisfied Mind
- The Moody Blues - Nights in white satin
- Eric Clapton - Wonderful Tonight
- Jimi Hendrix - Purple Haze
- Led Zeppelin - Since I've Been Loving You
- Paul McCartney & Wings - Mull Of Kintyre
- John Lennon - Jealous Guy
- Creedence Clearwater Revival - I Put A Spell On You
- Deep Purple - Smoke On The Water

Dan C. Mihăilescu ţine la carte ca la o fiinţă vie, şi asta nu doar la modul declarativ. Emisiunile sale au reuşit ca într-o “lume de manele” să te facă să îţi doreşti să afli şi chiar să citeşti cartea aflată în discuţie. “O lectură din Dostoievski face cât o melodie Zepellin sau McCartney bine digerată”. Intrarea în lumea televiziunii s-a petrecut în 1997, la invitaţia lui Nicolae Manolescu, în emisiunea “Profesiunea mea, Cultura”. Dan C. Mihăilescu devine apoi “omul care aduce cartea”, chiar înainte de “Tânăr şi neliniştit”. Din prejudecăţi mult prea mari, nu l-a prezentat niciodată pe Paulo Coelho. Acelaşi refuz pentru Dan Brown.

Emisiunea de la CITY FM s-a produs precum s-ar scrie o carte. Şirul epic este susţinut de pasaje descriptive, care transmit imagini realiste dincolo de emisia radio. Amintirile lui Dan C. Mihăilescu au darul de a crea tablouri; copilărind în mahala, pe şoseaua Giurgiului, spălându-se în lighean până la 14 ani, descoperindu-l pe Sfântul Simon Temple odată cu primul televizor Rubin 102 cumpărat de mama sa în 1969. Să poţi vedea cum şobolanii vânaţi cu puşca de bunicul său se rostogolesc loviţi pe zăpadă este doar un efect secundar al audiţiei emisiunii.

Imaginaţi-vă copilul care-şi construieşte la 5 ani prima bibliotecă în vitrina unui şifonier şi munca lui de a aranja cele 20-30 de cărţi după mărime, cromatică sau după autori. Frumuseţea unei vieţi de 5-9 ani se regăsea atunci în colecţia “Traista cu poveşti”, în compania lui Ispirescu şi Andersen.

Precum copii din reclamă, la 5 ani schimba sandwich-uri cu magiun cu o fetiţă pe nume Silvia, prima sa dragoste. La 11 ani, o blonda cu ochi albastri avea să-i deschidă şirul suferinţelor din dragoste adolescentină. Fiecare despărţire la final de tabără şcolară îl îndemna la lectură bogată, pe fond de lacrimi, pe fond de răzbunare. Cartea îi era compensatorie, iar lectura ca un trup fierbinte. Astfel, prima mare dragoste se leagă pe acorduri de “Nights in white satin” (The Moody Blues) şi Dostoievski, având sub braţ “Demonii”.

Nu a citit niciodată la coadă, în timpul lui Ceauşescu. A intrat în partid, odată cu valul, prin anul 3 de facultate pe ritm de Chubby Checker; ziua la şedinţe UTC, seara cu “Deep Purple”, vodka de 25 de lei şi castraveciori. “Era o complicitate a tuturor, cei de la partid se făceau că ne freacă ridichea, noi ne făceam că suntem supuşi”, îşi aminteşte Dan C. Mihăilescu în emisiunea “Muzici cu personalitate”, în dialog cu Lucian Moga.

Preferând să răspundă la emailuri cu epistole scrise de mână, Dan C. Mihăilescu îşi frânge adversitatea faţă de corespondenţa electronică la început de 2006, fără să accepte însă monitorul în locul cărţii. Coperţile îi sunt precum două braţe de blondă.

Detalii: "Muzici cu personalitate", marţi, 31 ianuarie, ora 23:00, CITY FM - 106.2MHz.

CITY FM